Zwart op wit de beste
Image default
Woningen

Manieren hoe je kunt besparen op brandhout

Er zijn personen die vooral in de winterperiode gebruik maken van een open haard of een houtkachel om zich warm te kunnen houden. Uiteraard heb je daarvoor brandhout nodig. Dit kun je onder andere kopen bij Nordicwoods.nl, die bekend staat als specialist in brandhout. Er zijn uiteraard enkele manieren hoe je kunt besparen op het kopen van brandhout. In dit artikel kom je daar alles over te weten. 

Probeer vooruit te plannen 

Het is van belang dat je het inslaan van brandhout ruim van te voren plant. In de lente of de zomer zou je het best brandhout kunnen inslaan. Sommige personen proberen er extra voordelig uit te komen door ‘groen’ hout te kopen. Dit hout kun je niet direct gebruiken als brandhout. Je dient het hout eerst op te slaan en een aantal maanden te laten drogen. Door deze methode te hanteren ben je tot wel 30% goedkoper uit. Als je tot de herfst wacht om brandhout te kopen, dan loop je het risico genoegen te moeten nemen met wat er nog beschikbaar is aan brandhout. Hoe langer je wacht hoe hoger de prijzen voor brandhout. 

Je kunt houtsoorten kiezen 

Niet elke houtsoort is geschikt om te dienen als brandhout. Je zult ook rekening moeten houden met de dichtheid van je hout. Je zult merken dat hoe dichter het hout is, hoe langzamer het verbrandingsproces, en hoe hoger de verbrandingswaarde. Je kunt in dit geval vooral denken aan hardhout. Deze kan vaak twee keer zoveel warmte uitstralen dan zachthout, oftewel hout van naaldbomen. Naaldhout is over het algemeen gemakkelijker te splijten. Hoewel ze heet kunnen branden, branden ze over het algemeen ook veel sneller.

De prijs van brandhout 

Het bedrag dat je uiteindelijk betaald voor brandhout hangt af van een aantal factoren. Je zult rekening moeten houden met de hoeveelheid brandhout dat je wilt kopen, de afmetingen en of je groen of gedroogd hout wilt. Het hout moet verder ook gekruid zijn. Om als “gekruid” te worden beschouwd, moet vers gekapt hout minimaal 6 maanden uitgedroogd worden. Goed gedroogd hout zal naarmate de koude periode nadert ook duurder aan de man gebracht worden.

Brandhout opslaan

Als je brandhout ruim van te voren koopt, dan zul je het moeten opslaan. Hiervoor heb je een droge opslagplek nodig. Meestal komen houtsoorten ook met insecten. Het is dus niet verstandig om brandhout rondom je huis te plaatsen. In ieder geval als je de kans op een insectenplaag wil vermijden, zul je een andere plek voor het opslaan van brandhout moeten kiezen.