Zwart op wit de beste
Image default
Zakelijk

Werkgevers bepaal uw eigen agenda

U kunt wachten met het wijzigen van de pensioenregeling totdat de uitvoeringsovereenkomst met de pensioenuitvoerder over een paar jaar afloopt. Of wachten op wat sociale partners besluiten. Persoonlijk houd ik niet van afwachten en uitstellen. ‘Onder druk wordt alles vloeibaar’ wordt regelmatig geroepen, maar wordt het daardoor ook beter? Bij pensioen heb ik vaak gezien van niet. Het is belangrijk om werknemers, ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging enz. tijdig te betrekken bij alle veranderingen die komen gaan. Dan is er meer tijd om het uit te leggen, nogmaals toe te lichten, te controleren of iedereen het goed heeft begrepen, onduidelijkheden wegnemen en de beste keuze maken. De definitieve keuzes worden vervolgens vastgelegd in het pensioentransitieplan.

Voorkomen van dubbel werk

Zelf de eigen agenda bepalen is belangrijk voor alle werkgevers en werknemers. Ongeacht pensioenuitvoerder of type pensioenregeling. Als u een uitvoeringsovereenkomst heeft ondergebracht bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling loopt deze binnenkort misschien wel af. Dan is het verstandig meteen al rekening te houden met het pensioenakkoord. Dat voorkomt dubbel werk. Of de uitvoeringsovereenkomst met de verzekeraar of premiepensioeninstelling loopt voorlopig nog niet af echter u kunt afhankelijk van de huidige regeling en exitbepalingen (laten) nagaan of het interessant is het contract eerder open te breken. Wel belangrijk dat u zich hier goed over laat adviseren door een onafhankelijk pensioenadviseur. Een adviseur die belang heeft bij de beste regeling voor werkgever en werknemers en niet een voorkeur heeft voor een verzekeraar, pensioenfonds of premiepensioeninstelling.

De vakbonden gaan over uw agenda?

Of er is sprake van een cao en u wacht op sociale partners. U kunt immers niet anders…. gelukkig is dat niet altijd het geval. Soms kunt u wel anders. Als er bijvoorbeeld sprake is van een vrijwillige aansluiting bij een pensioenfonds. Lees ook meer op de website van Pensioen Logica.

Vrijwillige aansluiting pensioenfonds

Van een vrijwillige aansluiting is sprake als een werkgever niet (meer) onder een verplicht gesteld pensioenfonds valt. Vaak is er dan ook geen sprake van een cao. Echter wel van vakbonden, indirect, niet via een cao maar via de invulling van de pensioenregeling. Als een werkgever vrijwillig aan een pensioenregeling meedoet waarvan de inhoud wordt bepaald door sociale partners hebben sociale partners indirect toch invloed op de werkgever. Als hij dat niet wil en zich wil oriënteren op andere mogelijkheden is het belangrijk dat hij daarvoor de tijd neemt. ‘De tijd nemen’ kan alleen als hij niet eerst de besprekingen van de vakbonden afwacht maar zelf op onderzoek uitgaat. Samen met zijn werknemers. Hoe eerder, hoe beter. Als hij wacht op de vakbonden is de uiterste datum misschien al bereikt en zijn andere opties niet meer binnen handbereik. Mijn advies is om dat vooral niet te laten gebeuren.