Zwart op wit de beste
Image default
Bedrijven

De Bijenkorf (klantenservice)

De Bijenkorf is een luxe warenhuisketen met een zevental vestigingen in Nederland. Het bedrijf werd opgericht in 1870 en groeide uit van een kleine fourniturenwinkel in Amsterdam tot een landelijke warenhuisketen. De Bijenkorf verkoopt met name kleding, modeaccessoires, cosmetica en parfum; in de grotere warenhuizen ook meubels en woonaccessoires, sport- en reisartikelen, kookartikelen en boeken. Ook hebben de warenhuizen een gebakafdeling en een of meerdere horecagelegenheden. Het bedrijf is sinds 2011 onderdeel van de Britse Selfridges Group.

De geschiedenis van de Bijenkorf

In 1870 starten de Joodse ondernemer Simon Philip Goudsmit een warenhuis in de Amsterdamse Nieuwendijk 132. Hij noemde het Magazijn de Bijenkorf. In eerste instantie werden hier met name garen en band verkocht, echter werd al snel het assortiment flink uitgebreid met andere producten. De winkel had op dat moment 4 man in dienst en het gezin van Simon Philip Goudsmit woonde boven de winkel. Goudsmit sterfte aan een ernstige ziekte in 1889 op 44-jarige leeftijd. De winkel wordt daarna overgegeven aan zijn neef Isaac. Isaac ondersteund de weduwe van Goudsmit en haar zoon Alfred. In 1914 werd het warenhuis aan de Dam geopend, dit pand werd ontworpen door de architect J.A van Straaten. Door de Eerste Wereldoorlog heeft de zaak het zeer moeilijk waardoor de vestiging ook pas in 1915 volop in bedrijf ging. Ook staat de Bijenkorf bekend door de klantenvriendelijkheid en Bijenkorf klantenservice

 

Dochterbedrijf & onderscheidende Bijenkorf klantenservice

1926 besluit de directie van Bijenkorf om een dochtermaatschappij te ontwikkelen genaamd HEMA. In de Kalverstraat opent HEMA voor het eerst haar deuren. Met dit bedrijf hoopt de directie de minder rijke Nederlands te kunnen dienen met het goedkopere productassortiment. HEMA groeide de eerste jaren na opening zeer goed, mede door de kennis van de inkoopexperts van de Bijenkorf. In 1927 opende HEMA haar eerste winkel buiten Amsterdam en een klein jaar later waren er al tien vestigingen. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd HEMA de eerste Nederlandse franchise-organisatie en vandaag de dag is zij nog steeds de grootste franchisegever van Nederland. Ondanks dat de Bijenkorf en Hema twee verschillende ondernemingen zijn zie je wel veel overeenkomsten zoals de klantenservice waarbij zowel de bijenkorf klantenservice als Hema klantenservice zich probeert in te onderscheiden.

 

https://www.klantenservice.tips/telefoon-klantenservice/warenhuizen/de-bijenkorf/