Zwart op wit de beste
Image default
Bedrijven

Duurzame rieten daken

Riet is al jarenlang een populaire vorm van dakbedekking. Decennia geleden werden daken van stro vervangen voor rieten dakbedekking. Riet zorgt namelijk, in tegenstelling tot stro, voor waterdichte en warme dakbedekking. Omdat dit jarenlang de goedkoopste vorm van dakbedekking was, kozen veel mensen voor een rieten dak. Tegenwoordig is het juist behoorlijk prijzig om een rieten dak te laten leggen. Je ziet het dan ook steeds minder. Toch kan zo’n dak een mooie toevoeging zijn voor jouw huis. Wat erg opvallend is, is dat er vooral in het noorden en het oosten van het land rieten daken te zien zijn. In en rondom de randstad zie je juist bijna alleen maar daken die bedekt zijn met dakpannen.

 

Rieten daken zijn vooral te zien op villa’s en andere grote huizen. Een rieten dak geeft je huis een gezellige uitstraling en nodigt uit om er eens langs te gaan. Rieten daken zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook nog eens erg duurzaam. De natuurproducten die gebruikt worden om het dak mee te maken komen meestal gewoon uit de omgeving. Het gehele proces, van het materiaal tot het rietdekken, vindt vaak erg milieuvriendelijk plaats. Omdat het rieten dak tegenwoordig, in tegenstelling tot vroeger, lekker veel warmte vasthoudt, zie je je energierekening waarschijnlijk dalen wanneer je een rieten dak laat leggen. Zo bespaar je op de lange termijn ook nog eens een hoop geld! 

 

Sommigen denken nog steeds dat een rieten dak een stuk onveiliger is dan een dak van bijvoorbeeld dakpannen. Dit is echter niet helemaal waar. Vroeger waren rieten daken inderdaad niet veilig. Vanbinnen kon je vaak het riet al zien zitten wat het erg brandgevaarlijk maakte. Tegenwoordig zijn het vaak twee lagen en is het riet niet meer vanaf binnen te zien. Zo is je huis goed geïsoleerd en heb je geen extra kans op brand in je huis!