Zwart op wit de beste
Image default
Woning en Tuin

Huis kopen met 4 aanvragers is de oplossing op de woningmarkt

Als je het aan iemand vraagt of je met 4 personen een huis kan kopen wordt het stil, dood stil. Het is wel de oplossing als het inkomen te laag is. Ondanks dat je sinds juli 2022 niet meer hoeft te overbieden zijn de huizenprijzen behoorlijk hoog. Alleen een huis kopen kan niet en samen met één partner is meestal ook niet mogelijk.

Vorige maand kwam ik op de website van lexwonen en ik las een artikel over een huis kopen samen met ouders. Ook een huis kopen met familie of kennissen met meer dan 2 personen was mogelijk. Er komt natuurlijk veel bij kijken. Ergens had ik gelezen dat de notaris het belangrijkste onder deel is als je met meerdere personen koopt. Het kopen van een huis is niet zo spannend omdat je zo maar met 4 personen om en nabij de miljoen kan lenen.

Samen met ouders een hypotheek

Samen met ouders een huis kopen gebeurd vaker dan je denkt. Omdat ouders vaak veel overwaarde hebben en het inkomen van eigen kind is te weinig wordt er veel samen gekocht. Het is echt extreem hoeveel je kan lenen als ouders samen met eigen kind een huis koopt. Riant kopen met meerdere keukens en badkamers is niet lastig als je met 4 aanvragers koopt.

Ook samen met vrienden een huis kopen las ik in een artikel op de website van lexwonen. De 4 vrienden kochten een woning in Zwartebroek in de buurt van Voorthuizen. De woning is daar in juli 2022 onder de vraagprijs verkocht. De drie vrienden hebben een riante woning gekocht waar een ieder zich makkelijk kan vermaken. De hypotheek paste ruim op het inkomen en qua spaargeld was er ook geen probleem. De jongens zijn op de hoogte dat ze allemaal onder één dak moeten wonen en dat ze de woning niet zomaar kunnen verlaten.

Bij verlaten woning huis verkopen

Gaat iemand de woning verlaten omdat hij wil trouwen? Diegene die er uit gaat heeft recht op overwaarde en de overige personen moeten de hypotheek wel kunnen betalen. Meestal wordt de woning verkocht als iemand de deur uit wil. Het lijkt mij handig dat  mensen die met 4 personen een woning kopen vooraf goede afspraken maken.

Gaat er iemand de deur uit dan zitten de anderen ook met een probleem. Meestal wonen deze mensen een jaar of 10 samen en is de kop van de hypotheek er af. Vaak is de woning meer waard zodat er ook overwaarde is. Iedereen gaat dan zijn eigen gang en koopt vervolgens een andere woning. Meestal wordt er meer verdiend en is er overwaarde om te kopen.

Samen met 4 personen kopen en erfrecht

Verder las ik ook een artikel over kopen met ouders en het erfrecht. Als ouders met zoon een woning kopen en de laatste ouder is overleden dan valt de helft van de overwaarde in de erfboedel. Zoon krijgt automatisch de helft van de overwaarde maar de andere helft moet wel verdeeld worden als er nog een broer of zus is. De overwaarde zit natuurlijk in de stenen. Dit is wel een punt waar je vooraf moet over nadenken. Ook een notaris lijkt mij een belangrijk persoon als je met 4 personen een huis  gaat kopen.