Zwart op wit de beste
Image default
Dienstverlening

Moet ik een elektricien bellen om mijn stroomstoring op te lossen?

Een kop koffie zetten zit er niet meer als je je midden in een stroomstoring bevindt, ook een was draaien of de afwas doen kan niet meer. Wat moet je nou in een stroomstoring? Een elektricien bellen lijkt de enigste oplossing, of is er toch nog een andere oplossing?

Wanneer moet ik een elektricien bellen bij een stroomstoring?

Bij een landelijke of regionale stroomstoring heeft het weinig zin om een elektricien op te bellen want hun kunnen hier niks mee, het ligt dan in de handen van het netbeheer. Als het alleen een stroomstoring bij jou thuis is dan kan je natuurlijk wel een elektricien bellen. Met enige ervaring is het ook zelfs mogelijk om zelf een stroomstoring op te lossen, dit is wel alleen het geval als het ligt aan een elektrisch apparaat of aan overbelasting.

Wat kan ik zelf doen bij een stroomstoring?

Bij een stroomstoring zul je merken dat de aardlek is uitgeschakeld, deze kan je voor even uitlaten. Het is eerst belangrijk om alle apparaten uit de wandcontactdozen te halen, het probleem kan overbelasting zijn of een kapot apparaat. Nadat alle apparaten uit de wandcontactdozen zijn kan je de aardlek en stroom weer aanzetten. Eén voor één kan je apparaten ook weer aansluiten. Hoogstwaarschijnlijk zal het weer voorkomen dat een stroomstoring optreedt, het laatst aangesloten apparaat moet je eruit halen en controleren op schade. Bij geen schade kan je deze op een later moment weer aansluiten. Schakel de stroom weer aan en sluit een ander apparaat aan op hetzelfde aansluitpunt, als de stroom weer uit schakelt dan heb je last van overbelasting. Als de stroom niet uitschakelt dan kan je verder met aansluiten. Mocht de stroom weer uitvallen dan is het beter om contact op te nemen met een elektricien.