Zwart op wit de beste
Image default
Woningen

Woning te kort in Nederland

Nederland kampt al een aantal jaar met een woningtekort. Hoewel het wel al iets beter wordt dan het in eerste instantie was zal het tekort nog blijven groeien. De huizenprijzen zullen blijven stijgen. Een van de tekenen dat er een tekort is aan woningen is deze stijgende prijs. Simpelweg is er meer vraag naar woningen dan dat er aanbod is. In 2020 zijn er in het hele land 331.000 woningen te weinig. Voorspelt wordt dat dit zal oplopen tot 419.000 in 2025. Maar hoe ontstond het tekort?

Fout in de prognose

De omvang van de Nederlandse bevolking is duidelijk. Ook is er duidelijk hoeveel woningen er zijn. Je zou dus kunnen stellen dat door een goede prognose het aantal woningen aangepast kan worden. De prognose had inderdaad een goede voorspelling qua sterfte en geboortecijfers in Nederland. Wat iedere keer echter onderschat wordt is het aantal buitenlanders dat in Nederland komt wonen. In 2010 werd voorspeld dat in 2040 17,8 miljoen mensen in Nederland zou wonen. Nu staat het aantal voor dat jaar boven de 19 miljoen.

De economische crisis

De economische crisis van 2008 zorgde voor een aantal zware jaren die nu nog steeds voelbaar zijn.  Ongeveer 5000 bouwbedrijven gingen failliet en ongeveer 40 procent van de 500.000 bouwvakkers in Nederland had een jaar later werk in een andere sector. Door dit tekort aan bouwvakkers en de hoge kosten in materiaal worden bouw projecten steeds duurder. Dit zorgt voor hogere huur en koopprijzen. Wanneer je een huis in Limburg wilt kopen dan moet je al met een aankoopmakelaar in Limburg aan de slag gaan. De aankoopmakelaar in Limburg helpt je mee met het bieden. Zonder een aankoopmakelaar in Limburg betaal je vaak de hoofdprijs.

https://demakelaarvandekoper.nl/aankoopmakelaar-limburg/