Zwart op wit de beste
Image default
Dieren

Waar moet een kanariekooi aan voldoen?

Het hebben van een goede kooi voor je kanarie is ontzettend belangrijk. Heb je niet een adequate kooi voor je vogel dan kan die ongelukkig worden, ziek worden en zelfs sterven. Koop bij voorkeur een vierkante kooi, een roestvrije kooi. Houd 50 x30 x40 centimeter aan als minimummaat. Belangrijk is ook om de kooi nooit voor het raam te zetten en niet voor de verwarming. Ook dan is de kans groot dat de kanarie ziek wordt, z’n veren verliest en uiteindelijk sterft.

Vul de bodem met schelpenzand

De kooi plaats je evenmin in de buurt van de televisie en de bodem van de kooi vul je met schelpenzand. Dit grit is uitermate belangrijk voor je kanarie. Ze eten het om zo de kalkvoorraden en mineralen op peil te houden. Ook is het goed voor spijsvertering. Het is zaak regelmatig vers schelpenzand aan te brengen.

De zitstokken in de kooi zijn bij voorkeur van hardhout. De kanarie mag de stok niet kunnen omklemmen. Kunnen ze dat wel, dan gaan ze een verkeerde houding aannemen namelijk en dat kan weer onbevruchte eieren opleveren. De gladde en ronde stokjes zijn ook niet goed. De kans dat ie dan van het stokje valt is levensgroot. 

Laat drinkwater bakjes nooit open

Je plaatst de voederbakjes aan de buitenkant van de kooi. Plaats je het bakje wel binnen de kooi, zorg dan voor een afdakje. Voorkom dat er ontlasting in de voeding terecht kan komen. De bacteriën die ontstaan, kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je kanarie. De drinkwater bakjes voor vogels laat je nooit open. Slim als je kanarie is, gaat hij die gebruiken als bad.

Bovendien wemelt het in open bakjes vaak al snel van de ontlasting en de microben en dat is niet goed voor je vogel. Hoewel het niet meteen iets met de kooi te maken heeft, zorg je er altijd voor dat de vogel nooit langer dan elf uur er dag licht krijgt. Je kunt de kooi na die elf uur afdekken met bijvoorbeeld een handdoek.

Geen houten wanden

Een goede kanariekooi heeft nooit houten wanden. De scheuren in het hout zitten voor je het weet vol met luizen en ander ongedierte. En ook daar word je kanarie niet gezonder van. Heb je speeltjes voor je kanarie in de kooi, wissel die dan regelmatig en wees altijd voorzichtig met kunstlicht. Want ook dat is iets wat de kanarie niet heel lang verdraagt. 

https://www.birdsupply.nl/