Zwart op wit de beste
Image default
Woning en Tuin

De isolatie subsidie, is ze nog altijd (voldoende) interessant?

Wanneer je er vandaag de dag voor kiest om je woning of in ieder geval bepaalde onderdelen daarvan te laten isoleren zal je tot de vaststelling komen dat hier een bepaalde tegemoetkoming voor wordt aangeboden vanuit de overheid. Die tegemoetkoming wordt aangeboden onder de vorm van een speciale isolatie subsidie. Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze zich afvragen of deze subsidie in de praktijk nog wel voldoende interessant is de dag van vandaag. Ben jij ook één van de vele mensen die zichzelf deze vraag stelt? Dan dien je zeker en vast verder te blijven lezen!

Wat is een isolatie subsidie? 

In eerste instantie is het natuurlijk belangrijk om te weten wat een isolatie subsidie nu eigenlijk precies is. Het gaat hierbij om een subsidie die wordt toegekend op het ogenblik dat je ervoor kiest om bepaalde isolatie gerelateerde werkzaamheden uit te laten voeren. Het kan hierbij gaan om het isoleren van je vloer of dak, maar ook om bijvoorbeeld het voorzien van isolatie in je muren. 

De reden waarom de overheid een bepaalde isolatie subsidie voorziet is terug te vinden in het feit dat ze op die manier hoopt om mensen te stimuleren om (meer) te gaan investeren in isolatie. Dat is niet alleen gunstig voor het kunnen behalen van bepaalde verdragen die zijn ondertekend door de overheid, daarnaast is het eveneens zo dat dit van belang is voor de portefeuille van de eigenaar van een woning. Het spreekt namelijk voor zich dat er op deze manier een niet onbelangrijke meerwaarde kan worden gecreëerd voor diens woning. Bovendien is het zo dat er eigenlijk al meteen na de plaatsing van de isolatie kan worden begonnen met besparen. 

Wanneer kan je een dergelijke subsidie krijgen? 

Met welke aandachtspunten je rekening moet houden voor wat het kunnen ontvangen van een dergelijke isolatie subsidie betreft is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Zo dient er bijvoorbeeld gekeken te worden naar hetgeen wordt geïsoleerd, maar ook naar de energiebesparing welke op die manier kan worden gerealiseerd. Hou er bovendien eveneens rekening mee dat er sprake kan zijn van regionale verschillen. Voor bepaalde subsidies geldt immers dat ze niet zozeer op landelijk niveau worden verstrekt, maar wel op regionaal niveau. Controleer dus in de praktijk zeker altijd welke isolatie subsidie voor jou mogelijks echt interessant kan zijn en welke minder. 

Wat doet de isolatie subsidie met de terugverdientijd?

De isolatie subsidie kan er niet alleen voor zorgen dat het eenvoudiger of toegankelijker wordt om te investeren in (meer doorgedreven) isolatie. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat ze als effect kan hebben dat de zogenaamde terugverdientijd danig kan worden ingeperkt. Ook dat is belangrijk. Voor heel wat mensen is het immers noodzakelijk dat de investeringen die ze doen zichzelf zo snel mogelijk terugbetalen. Als je aanspraak kan maken op het verkrijgen van een isolatie subsidie zal je tot de vaststelling komen dat deze daar zeker bij kan helpen. In ieder geval, ben je van plan om te gaan investeren in (nieuwe) isolatie voor je woning? Zorg er dan in ieder geval altijd voor dat je grondig bekijkt welke mogelijke subsidies je zou kunnen bekomen.