Zwart op wit de beste
Image default
Zorg

Creëer een fijne buitenomgeving voor jouw zorginstelling

Om de bewoners van een zorginstelling of woonvoorziening een ontspannende en fijne beleving te kunnen bieden, zou je kunnen kijken naar een belevingstuin voor gehandicapten. Dit is een buitenruimte die er speciaal voor is gemaakt om bewoners tot rust te laten komen. Ze kunnen genieten van omgevingsgeluiden en verschillende bloemen en planten.

Inrichting van de belevingstuin

Bovendien worden er, afhankelijk van de eisen en wensen van de bewoners, diverse kleuren en materialen toegepast in de belevingstuin. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met de verschillende handicaps van de bewoners. Alle deuren naar de tuin openen bijvoorbeeld automatisch en alle paden zijn egaal, zonder drempels of randjes. Ten slotte worden er geen bloemen of planten geplaatst die giftig zijn of een reactie kunnen veroorzaken.

Zowel alleen als onder begeleiding

Een belevingstuin wordt zo ingericht dat de bewoner alleen of onder begeleiding door de tuin kan wandelen. In de tuin vindt men diverse schaduwplekken om even te kunnen rusten. Er wordt gespeeld met bloemen en planten van verschillende kleuren, maar altijd op zo’n manier dat het rustig is voor het oog. Een wandeling, hoe kort of lang dan ook, per dag kan zowel het lichaam als de geest stimuleren.

De paden worden altijd duidelijk geplaatst en zijn eenvoudig te volgen. Bewoners met dementie kunnen dus ook zonder begeleiding een wandelingetje maken, omdat men niet snel kan verdwalen.