Zwart op wit de beste
Image default
Mode en Kleding

De geschiedenis van de zonnebril

De zonnebril is al heel oud. In het China van de 12e eeuw werden gekleurde glazen in brilletjes gemonteerd om ogen te beschermen tegen het felle zonlicht. Interessant is ook dat de Chinese rechters zonnebrillen gebruikten om hun emoties te verbergen tijdens zittingen. Dit doen wij nu nog: de zonnebril is de perfecte camouflage voor wie zijn emoties niet wil tonen. De echte zonnebril zoals wij die kennen werd pas veel later gemaakt, in Italië. Al waren ze er daar ook al veel eerder bij.
Het idee van keizer Nero

Het gebruik van gekleurde edelsteen om de ogen te beschermen tegen zonlicht werd al door keizer Nero tijdens gladiatorengevechten geïntroduceerd. Pas veel later, rond 1430, werden in Italië de eerste brillen met gekleurd glas gemaakt. De Italianen hadden al ervaring met brillen. Ze veranderden de brillenglazen van kwarts in echt glas dat was blootgesteld aan rook. Hierdoor werden de glazen donker en de zonnebril was geboren. Al duurde het nog enkele eeuwen voordat de huidige vorm werd ontwikkeld.

Een Engelse ontdekking

Het eerste model met blauwe en groene glazen werd ontwikkeld in de achttiende eeuw door de Engelsman James Ayscough. Volgens zijn theorie beschermden de kleuren blauw en groen de ogen tegen het felle licht. Dat het zonlicht daadwerkelijk schade aan de ogen toebrengt was nog niet wetenschappelijk bewezen, maar hij had wel gelijk. Zoals zoveel grote trends kwam ook de eerste officiële zonnebril voor op het strand uit Amerika. Mede door de filmindustrie die daar in opmars was, werden de brillen snel bekend. Daar komt ook de associatie met glamour vandaan.

Nog altijd even populair

De zonnebril werd een modeverschijnsel dat nooit meer zou verdwijnen uit het straatbeeld. Elk jaar zien we weer nieuwe trendy zonnebrillen. De bescherming tegen de zon, wat de oorspronkelijke functie was, schoof een beetje naar de achtergrond. Gelukkig is daar sinds enkele jaren opnieuw veel aandacht voor. Ook al omdat de schade die de zon veroorzaakt pas op latere leeftijd merkbaar wordt, is het goed dat er nu meer bewustzijn is over de bescherming van je ogen. Zelfs heel jonge kinderen doen er goed aan al vroeg voor goede bescherming te zorgen.