Zwart op wit de beste
Image default
Bedrijven

Energieverbruik

Hoe je als energiezuinige Nederlander energie kunt besparen

Als energiebesparende Nederlander ben je altijd op zoek naar manieren om je energieverbruik te verminderen. Maar wat is energieverbruik precies? En hoe kun je je gemiddelde energieverbruik berekenen? Je energieverbruik verminderen kan op vele manieren. In deze blog geven we je enkele tips om energie te besparen.

 

Wat is energieverbruik?

Energieverbruik is de hoeveelheid energie die een huishouden, bedrijf of land gebruikt. Hieronder valt de hoeveelheid kolen, olie, aardgas, elektriciteit en kernenergie die wordt verbruikt. De totale hoeveelheid energie die per jaar wordt verbruikt wordt het primaire energieverbruik genoemd.

Gemiddeld energieverbruik

In Nederland gebruiken inwoners gemiddeld 1.200 kWh elektriciteit per jaar. Nu de energieprijzen stijgen, is het belangrijker dan ooit om energie te besparen waar dat kan. In deze blogpost delen we enkele tips over hoe je energie kunt besparen in je huis.

Om je eigen gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik te berekenen, kun je deze formule gebruiken: Het totale elektriciteitsverbruik over een periode gedeeld door het aantal dagen in die periode. Dit geeft je je dagelijkse elektriciteitsverbruik. Bijvoorbeeld, als je een huishouden van 3 personen hebt en 1800 kWh elektriciteit per jaar gebruikt, dan is je dagelijkse elektriciteitsverbruik 4,9 kWh. Om van kWh naar GJ om te rekenen, vermenigvuldig je met 0,027. Je dagelijkse elektriciteitsverbruik is dan 0,13 GJ.

Je energieverbruik verminderen

Nu je weet hoe je je gemiddelde energieverbruik kunt berekenen, kun je op zoek gaan naar manieren om het te verminderen. Het verminderen van je energieverbruik heeft veel voordelen. Het bespaart geld, vermindert luchtvervuiling en uitstoot van broeikasgassen, en verbetert de volksgezondheid. Hier volgen enkele tips om je energieverbruik te verminderen:

– Doe de lichten uit als je een kamer verlaat
– Haal de stekker uit het stopcontact als je apparaten niet gebruikt
– Gebruik LED lampen in plaats van gloeilampen
– Was kleren in koud water in plaats van warm water
– Hang kleren te drogen in plaats van een droger te gebruiken
– Kleed je in de winter warm aan in plaats van de verwarming hoger te zetten
– Gebruik in de zomer ventilatoren in plaats van airconditioners
– Open ramen om frisse lucht in je huis te laten
– Plant bomen of bouw een hek rond je huis om schaduw te creëren

 

Conclusie

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn – met een beetje vooruitdenken kun je gemakkelijk je energieverbruik verlagen zonder grote veranderingen aan te brengen. Door de bovenstaande tips op te volgen, ben je goed op weg om een energiebesparende pro te worden!

https://www.bespaarbazaar.nl/producten/energie-besparen/energieverbruik-meten/